IoT ve IIoT nedir

Blog // // Qualist

IoT ve IIoT nedir

Nesnelerin İnterneti (IoT), internetin fiziksel sistemlerle etkileşime girmesini ve makinelerin içinde bulundukları ortamda diğer bağlı cihazlara bulgularını iletebilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu, bir dizi sensörle bağlantılı makinelerin konuşlanmasını gerektirir. Bağlanan cihazları akıllı yapan şey, birbirleriyle iletişim kurabilme yetenekleri ve bu sayede sistemin diğer bağlı cihazlardan gelen girdilere dayanan kararlar alabilmesidir.

Tüketici ürünlerine yönelik IoT (Consumer IoT ya da CIoT), merkezi bir kontrol sistemiyle iletişim kuran tüm fiziksel sistemleri kapsar; genellikle faaliyetleri izlemek ve raporlamak için kullanılırlar.

IoT’deki yatırımların ve uygulamaların çoğu, imalat, lojistik, sağlık, tarım, otomotiv gibi endüstriyel pazarlarda kullanıldığı şekliyle IoT’yi farklılaştırmak için kullanılan Endüstriyel Nesnelerin İnternet’ine yöneliktir. Endüstriyel IoT (IIoT), basit cihazların ötesine geçer ve üretim tesislerine, dağıtım sistemlerine, doğru ekipmanla doğru tamirat, bakım işlemlerine, doğru zamana bağlı hizmet operasyonlarına bakar.

Nesnelerin İnternet’i ne internet hakkında, ne de nesneler hakkındadır
– yaşadığımız çeşitli ortamlarda, evde, işte, oyunda, sporda, sağlıkta, şehirlerde, fabrikalarda insanlar için daha iyi sonuçların yaratılmasını amaçlar.

IIoT işletmenize nasıl yardımcı olur?

İş dünyasının en çok önemsediği konu; operasyonlarını yönetmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için, varlıklarını oluşturmak ve onları en optimum şekilde işletmekle ilgilidir. İşletmenin başarısı, varlıkların optimal kullanımı ve bakımına bağlıdır. IIoT, tam olarak varlık işlemlerini anlamanıza, işletmenizin verimliliğini artırmaya ve operasyonel maliyetlerini azaltmaya imkân verecek verileri sağlamanıza yardımcı olur. Internete bağlanan varlıklarınızdan elde edilen veriler, fırsatlar ve riskleri belirleyerek işletmenizin potansiyelini analiz etmenize olanak tanır.

Bir yolcu uçağının durumunun gerçek zamanlı izlenmesini düşünün. Bazı parçalarda bir arıza belirlendiğinde ve bir bakım takımı, uçak iniş yapmadan önce bile yedeklerle hazır olabildiğinde, tasarrufu ve operasyonel verimlilikteki iyileştirmeyi tasavvur edin. Dünyanın en saygın robot üreticilerinden bir tanesi; endüstriyel tesislerde duruş sürelerini azaltmak amacıyla bulut tabanlı analitik çözümleriyle birlikte robotiklerinde sensörler kullanarak, robotik bir sistemin veya proses ekipmanı gibi bir bileşenin ne zaman arızalanabileceğini kestirebilmektedir ve geçen yıl Sıfır Duruş Süresi (Zero Downtime – ZDT) sistemi ile GM tarafından Yılın Tedarikçisi İnovasyon Ödülü’nü almıştır. Gelişmiş analitik çözümleri, ekipmanın nasıl, ne zaman, niçin ve neden bozulacağını öngörebilir; olumsuz sonuçlardan kaçınılmasına yardımcı olurken aynı zamanda bakım maliyetlerini de azaltır.

Yukarıdakilerin hepsi IIoT yardımı ile başarılabilir. Kısacası, IIoT varlık kullanımını ve operasyonları optimize etmenize ve de ilgili yöneticilerin işletmeniz için en iyi seçimleri yapmalarına yardımcı olur.

IoT ve IIoT’nin faydalarını toplamanıza nasıl yardımcı olabiliriz?

IoT danışmanlarımız ve mühendislerimiz, şirketinize özgü iş süreçlerinizi ve KPI’larınızı anlamak, dijitalleşme yolunda IoT, veri toplama, görselleştirme ve analitik çözümlerinin işinizi nasıl dönüştüreceğini belirlemek için sizinle birlikte çalışırlar.

İşletmenizi desteklemek için hangi verilere ihtiyaç duyduğunuzu birlikte araştırırız. Sizden topladığımız bilgiler; uzun vadeli ihtiyaçlarınızı karşılamak için veri toplama stratejilerini, uygun IoT çözümlerini ve doğru analitik kümeyi önermemizi sağlar. Daha detaylı bilgi için Dijital Dönüşüm sayfamızdaki formu doldurarak satış temsilcilerimizin sizinle direk irtibata geçmesini sağlayabilirsiniz.