Artırılmış Gerçekliğin üretimdeki rolü katlanarak artıyor
Artırılmış Gerçeklik, kullanıcı gerçek dünyayı algılarken, bilgiyi onun görüş alanında sunan bir teknoloji kavramıdır. Bu bilgi genellikle kullanıcıyı bakmakta olduğu bir nesne veya bir yer hakkında bilgilendirir.
Kullanıcılar, Artırılmış Gerçekliği akıllı telefonlar ve tabletler veya akıllı gözlükler ve kasklı ekranlar gibi yaygın olarak kullanılan mobil cihazlar dahil olmak üzere bir dizi donanım aracılığıyla deneyimler. Akıllı gözlükler genellikle büyük gözlük çerçevelerine benzer ve bilgilerin tek bir gözün görüş alanında görüntülendiği tekli bir çerçeve veya her iki gözün görüş alanına yansıtılan ikili çerçeveler şeklinde olabilir. Kasklı ekranlar, olabilecek en derin deneyimi sağlayacak şekilde düzenlenmiş başlıklardır.
Neden önem vermeliyiz?
Artırılmış Gerçeklik teknolojilerini test eden ve uyarlayan işletmelerin sayısı giderek artıyor. İşletmelerin teknolojik denemeler yapmaya başlamasının zamanını geldiğini savunuyoruz. Pek çok şirket teknolojiyi test etmeye ve etkin bir şekilde kullanmaya başladı ve yüzlerce yöneticiyle yapılan araştırmalar Artırılmış Gerçekliğe yönelik büyük bir ilgi olduğunu ortaya koydu. Artırılmış Gerçekliğin üretimdeki rolü katlanarak artıyor. Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan 2016 Uluslararası Üretim Teknolojileri Fuarı’ndaki (IMTS) stantlarda Google Glass ve Microsoft’un Halolens’i dahil olmak üzere çok sayıda artırılmış gerçeklik cihazı yer alıyordu. Artırılmış gerçeklik cihazları günlük yaşamlarımızda etik ve gizlilikle ilgili problemlerle karşılaştığından, teknoloji devleri üretime odaklanıyor.
Fabrika ve depo çalışanlarının yanı sıra sahada servis işlerini gerçekleştiren çalışanlar, bakım veya onarım gibi manuel bir işi yaparken, el kullanımına gereksinim olmadan bilgiye erişim sağlayarak iş akışını düzenleyen AR cihazlarından faydalanabilecekler.
Havacılık, işleme ve kesikli üretim, petrol ve gaz gibi sektörlerde rehberlik ve işbirliği uygulamalarına rastlanabilir. Bu uygulamaların amacı, veri erişimi, çapraz denetim veya ekip arkadaşlarına danışmak için harcanan süreyi düşürerek çalışan üretkenliğini artırmak ve hata payını azaltmaktır.
AR/VR’nin rehberlik ve işbirliği uygulamalarına ilişkin bazı örnekler: Bir küresel lojistik şirketinin, depo toplayıcılarına sevkiyatın birleştirilmesi konusunda rehberlik eden akıllı gözlük programını genişletmesi, hata oranlarının düşürülmesini sağladı. Montaj kılavuzlarının akıllı gözlük ekranlarıyla değiştirilmesinin ardından Boeing mühendislerinin kablo bağlantısı üretim süresi %25 kısaldı. Ve GE, doğal gaz santrallerindeki teknisyenlerin bakım işlemlerini gerçekleştirirken talimatları görüntülemelerini veya iş arkadaşlarından uzakta yardım alabilmelerini sağlayan bir “akıllı kask”ı test ediyor.
AR ayrıca bazı şirketlerin ürün tasarımı süreçlerini sayısallaştırmasını da sağlıyor. Kask takan tasarımcılar artık ürünleri kaliteyi artıran ve tasarım iş akışını hızlandıran gerçekçi bir şekilde simüle edilmiş ortamlarda oluşturabilecek, modelleyebilecek ve test edebilecekler. Tasarıma yönelik AR/VR teknolojisini keşfeden sektörler arasında havacılık, otomotiv, endüstriyel ürünler, gayrimenkul ve teknoloji bulunuyor.
AR/VR, bir merak konusundan bir deney öznesine, çeşitli faydalar sunabilecek bir işletme aracına dönüşme yolunda hızla ilerliyor. Performans ve maliyete yönelik devam eden iyileştirmeler bu teknolojinin uygulama alanlarını kaçınılmaz olarak genişletecek. İşletme strateji uzmanları, operasyon liderleri, ürün sahipleri ve pazarlama müdürlerinin bu teknolojiyi nasıl kullanıma alacaklarını planlamalarının zamanı geldi.
Daha detaylı bilgi için Dijital Dönüşüm sayfamızdaki formu doldurarak satış temsilcilerimizin sizinle direk irtibata geçmesini sağlayabilirsiniz.