Siber fiziksel sistemler çağında, dijital dönüşümü başarabilen işletmeler kazanacak!
Günümüz çağında siber-fiziksel sistemlerle fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturmak ve uzaktan karar vermek giderek kolaylaşıyor. Nesnelerin interneti sistemleri ile üretimde olup bitenleri bir ekrandan izlemek, makinelerle anında veri alışverişi yapmak ve üretim otomasyonunu bir kontrol ekranı üzerinden gerçekleştirebilmek artık mümkün. Peki Endüstri 4.0 ya da diğer adıyla 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırdığımız bu değişimi kucaklamak için nelere ihtiyacımız var ve dijital dönüşüm sonrasında neler bekleyebiliriz?
Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm arasındaki ilişki
Fabrika optimizasyonu, akıllı sistemler, bilgi tabanlı servisler, varlık yönetimi, dijital fabrikalar, endüstriyel IoT gibi kavramlar Endüstri 4.0 ile birlikte tüm üreticilerin hayatına girdi. Peki üreticiler için dijital dönüşüm neyi ifade ediyor?
Dijitalleşen ekonomiye uyum sağlayabilmek için artık tüm üreticiler yeni teknoloji, iş modelleri ve süreçlere dair yatırım yapmak ve yeniden yapılanmak durumunda. Dijital dönüşümün birden fazla ayağı var. Ürün ve hizmetleri dijital servislerle birleştirmek, pazar ve müşterilerle dijital etkileşimi artırmak bunlardan ikisi. Her firmanın olmazsa olmazı bu dijitalleşme süreçlerine üreticilerin operasyon ve tedarik zincirlerinin otomasyonunu da eklemesi gerekiyor.
Otomasyonu mümkün kılan nesnelerin interneti teknolojilerini nasıl değerlendirmeliyiz? Bunun için öncelikle nesnelerin interneti tanımına üretim çerçevesinden bakmak gerekiyor. Endüstri 4.0 çağında şimdiye kadar ortaya konan en kullanışlı tanımlardan biri şu: akıllı cihazların, birbirini algılayan ve iletişime geçebilen nesneler aracılığıyla akıllı bağlantısı.
Almanya’da başlayan bu devrim, artık dünyada üretimin gelecek vizyonunu bize gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda dünya üzerinde pek çok üretim sisteminin birbirine web tabanlı uygulamalarla bağlandığına ve siber-fiziksel sistemler adını verdiğimiz bu sistemlerin ürünler ve üretimin doğasını büyük ölçüde değiştirdiğine tanık olacağız. Yeni nesil sensörler, bulut bilişim ve siber fiziksel sistemlerin izlenmesi ile ortaya çıkan büyük verinin analizi, akıllı üretim ve akıllı fabrikaların temel taşları olacak.
Siber-fiziksel sistemler fabrikanıza hangi faydaları sağlayabilir?
- Üretim maliyetlerinizi düşürerek, karlılığınızı artırabilirsiniz.
- Üretim esnekliğini artırarak ürün çeşitliliğinizi genişletebilirsiniz.
- Üretim sisteminizi uzaktan izleyip arıza teşhislerini kolaylaştırarak plansız duruşlardan kaynaklanan kayıplarınızı önleyebilirsiniz.
- Tesisinizi çevre dostu yöntemlerle yönetebilir, enerji tasarrufu ile maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
- Operasyonel verimliliği artırarak zaman ve kaynak tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Otomasyon sayesinde kazandığınız zaman ile yeni hizmet ve iş modelleri geliştirebilir, yönetimsel işlere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Endüstri 4.0 ürünleri ile işletmenizin dijital dönüşümünü gerçekleştirin.
Qualist tarafından özel olarak geliştirilen Endüstri 4.0’ın tüm katmanlarını kullanan uyarlanabilir iş uygulamaları ile firmanızın dijital dönüşümünü vakit kaybetmeden gerçekleştirin. İşletmenize özel çözümler için Dijital Dönüşüm sayfamızdaki formu doldurarak satış temsilcilerimizin sizinle direk irtibata geçmesini sağlayabilirsiniz.
Endüstriyel IOT platformları ürünlerimize göz atın.
- Hazır endüstriyel analitik yazılımı için modüler yapısıyla öne çıkan Bridge
- Performans metriklerinin yönetimi için Bridge KPI Yönetimi
- Makine ve operatör performans raporlaması için Bridge MES
- SEÖS tebliği ile birebir uyumlu baca gazı emisyon ölçüm sistemleri için GreenChimney